In de provincie Friesland, vooral in het Zuidwesten, was tijdens de oorlog een relatief groot aantal Joodse onderduikers ondergebracht. In 2007 werd een cartotheek ontdekt met gegevens over een aantal onderduikers in deze regio. Deze cartotheek wordt momenteel bewaard in het archief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Leerlingen van het Marne College in Bolsward deden onderzoek naar onderduikers en onderduikgevenden.
Hansje de Vries
- Voornaam
- Hansje
- Achternaam
- de Vries
- Geboortedatum
- 19 maart 1922
- Geboorteplaats
- Utrecht
Hansje de Vries is geboren in Utrecht op 20 maart 1922. Voor de oorlog uitbrak woonde zij aan de Bemuurde Weerd 29 in Utrecht. Ook haar zus Linie de Vries (19-01-1921) woonde op dat adres.
Zowel Hansje als Linie doken onder in Bolsward. Hansje verbleef bij de familie S. van der Veen aan het Grootzand 4 of 5 en Linie bij de familie L. van der Veen aan het Laag Bolwerk 67.
Om toch iets te kunnen doen, codeerde ze berichten voor de ondergrondse, later ook wel Binnenlandse Strijdkrachten genoemd.
Onderstaand verhaal is in 2008 opgetekend door de leerlingen van Het Marne College in een interview met de zus van Hansje: Linie Topman-de Vries.
De naam van Hansje was in de oorlog Margreet. Zij kwam eerder in Bolsward dan haar zus Linie. De jongens uit het gezin waar zij zat ondergedoken, werkten voor de ondergrondse. Hansje zag er erg Joods uit en daarom mocht zij niet naar buiten, dat zou teveel opvallen. Om toch iets te kunnen doen, codeerde ze berichten voor de ondergrondse, later ook wel Binnenlandse Strijdkrachten genoemd. Na de bevrijding op 4 april in Bolsward, bleef ze werken voor de Binnenlandse Strijdkrachten. Voor haar werk voor de BS werd ze na de oorlog onderscheiden door prins Bernhard. Later werd ze directiesecretaresse bij Staatsbosbeheer. Hansje de Vries overleed in 1982.