Fabian Schön

Fabian Schön werd op 3 juni 1925 geboren in Berlijn. Hij kwam uit een religieuze omgeving. Hij was een stille jongen, erg in zichzelf gekeerd.

Hij woonde in het Paviljoen Loosdrechtsche Rade, waar een groep Duits-sprekende joodse jongeren verbleef die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren. Fabian werkte in Loosdrecht bij boer Aalbers aan de Nieuwloosdrechtsedijk 106. Daar werd hij ‘Fabie’ genoemd.

Fabian Schön

Voornaam
Fabian
Achternaam
Schön
Geboortedatum
03 juni 1925
Geboorteplaats
Berlijn
Sterfdatum
08 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Toen een zoontje van de familie, Marius, in januari 1942 stierf was hij diep onder de indruk en weigerde ’s avonds zijn boterhammen.
Zijn beste vriend was Jossel Waldmann. Samen wilden ze vluchten naar Zwitserland. Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden door de Westerweelgroep. In de maanden dat de Westerweelgroep druk op zoek was naar eigen ontsnappingsmogelijkheden, poogde men ook op een andere manier pioniers over de grens te zetten.

Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten. In een Amsterdams cafe kwamen de afspraken tot stand. Wie er achter de organisatie zat is nooit duidelijk geworden. De organisatie werkte met een tussenpersoon en er moest flink betaald worden. Men vond daarvoor de oplossing dat de welgestelde joden in de groep dubbel zouden betalen, zodat er ook een aantal Palestina-pioniers uit Loosdrecht mee konden

Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep Joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten

Zo vertrok Fabian in oktober 1942 naar Zwitserland. Na het passeren van de Belgische grens werd deze groep rechtstreeks naar de Gestapo in Brussel gereden. Vanuit de gevangenis daar wist een van hen een briefje te smokkelen als waarschuwing. Daarna is niets meer van hen vernomen. Alle leden van de groep, ook Fabian, werden op 31 oktober 1942 vanuit Mechelen op transport gesteld naar Auschwitz. Het transport kwam op 3 november 1942 in Auschwitz aan. Uit het archief van Auschwitz blijkt dat Fabian daar op 8 januari 1943 is vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.