Arnold Reckensdorf

Arnold Otto Reckendorf is op 25 mei 1898 geboren in Freiburg. Hij was Joods, maar niet gelovig. Vanaf 1934 gaf hij les aan de Quakerschool in Eerde bij Ommen, in de vakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Daarnaast regelde hij ook elke ochtend de gymlessen. Zijn vrouw Edith, geboren op 24 augustus 1905 in Kiel, gaf les in de vakken handwerken en naaien, ook op Eerde.

Arnold Reckensdorf

Voornaam
Arnold Otto
Achternaam
Reckensdorf
Geboortedatum
24 mei 1898
Geboorteplaats
Freiburg

Hun zoontje Enno, geboren op 5 maart 1930 in Lüneburg, kreeg les op de school. Otto liep aanvankelijk geen gevaar te worden opgepakt vanwege zijn gemengde huwelijk met Edith die niet Joods was.
Later dook hij toch onder, maar werd ontdekt en naar een constructiebataljon gestuurd als dwangarbeider. Hij overleefde dit en ging na de oorlog weer lesgeven aan de Quakerschool, net als zijn vrouw. In 1952 vertrok hij met zijn gezin naar Amerika. Hij gaf daar, samen met zijn vrouw, les aan de Quakerschool 'Windsor Mountainschool' in Pennsylvania.

 

De Quakerschool in Eerde

Later dook hij toch onder, maar werd ontdekt en naar een constructiebataljon gestuurd als dwangarbeider.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.