De uit Hilversum afkomstige Isaäc Peereboom (1913) kwam via kamp Amersfoort op 29 januari 1945 in kamp Westerbork terecht. Na de oorlog zou Peereboom tot op hoge leeftijd in Hilversum blijven wonen.
Isaäc Peereboom
Hilversummer Isaäc Peereboom zat tijdens de oorlog in kamp Amersfoort en kamp Westerbork gevangen. In 2013 vierde hij zijn honderdste verjaardag.
Op 24 oktober 1944 hield het Duitse leger een grootscheepse razzia in Naarden en Bussum die later bekend kwam te staan als de Aktion Bussum. Door eerst het luchtalarm te laten klinken en vervolgens de toegangswegen tot beide dorpen te blokkeren, wisten de nazi’s honderden jonge mannen aan te houden en mee te nemen.
De opgepakte mannen werden lopend afgevoerd naar kamp Amersfoort waar zij op 26 oktober werden ingeschreven. Isaäc Peereboom kreeg het nummer 8718 toegewezen. De Joodse Peereboom had door zijn huwelijk met een ‘arische vrouw’ lange tijd buiten de Jodenvervolging kunnen blijven en was als bakker in zijn woonplaats Hilversum werkzaam gebleven.
Kamp Amersfoort
De opgepakte mannen werden lopend afgevoerd naar kamp Amersfoort waar zij op 26 oktober werden ingeschreven. Isaäc Peereboom kreeg het nummer 8718 toegewezen.
De meeste mannen die op 24 oktober in Naarden en Bussum waren opgepakt, werden na enkele dagen naar Arnhem overgebracht om er onder toezicht loopgraven en stellingen aan te leggen. Isaäc Peereboom echter niet. Hij verbleef als gevangene drie maanden in kamp Amersfoort, waar hij onder andere op 1 januari 1945 het beruchte ‘nieuwsjaarsappèl’ meemaakte. Meer dan vijf uur moesten de gevangenen die dag op appèl staan, waarbij tientallen van hen werden mishandeld. Ruim 130 mannen meldden zich na afloop bij de ziekenbarak.
Op 29 januari 1945 werd de verzwakte Peereboom met 24 andere Joden op transport gesteld naar kamp Westerbork. Na enkele weken in het ziekengedeelte van het kamp, werd hij overgebracht naar barak 83, de woonbarak voor gemengd-gehuwde Joden. Hier maakte Peereboom op 12 april 1945 de bevrijding mee.
Een paar dagen daarna, op 19 april, verliet Isaäc Peereboom zonder toestemming het kamp. Hij keerde terug naar Hilversum waar hij zijn hele verdere leven zou blijven wonen. Peereboom bleef tot op zeer hoge leeftijd nog vitaal en actief. Op 24 februari 2013 vierde hij zijn honderdste verjaardag in een aanleunwoning van het Amaris Zuiderheide. Tot een half jaar daarvoor reed hij nog auto. Isaäc Peereboom overleed op 11 mei 2014 op 101-jarige leeftijd in zijn woning in Hilversum.