Hans van de Waal

Zoon André van de Waal en leerling Rudi Fuchs stelden in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzonder filmportret samen van Hans van de Waal, een kunsthistoricus uit Rotterdam die meer dan anderhalf jaar in kamp Westerbork gevangen zat.

Hans van de Waal

Voornaam
Henri
Achternaam
van de Waal
Geboortedatum
03 maart 1910
Geboorteplaats
Rotterdam

Henri van de Waal werd op 3 maart 1910 geboren in Rotterdam als zoon van edelsmid Elias van de Waal en Henriëtte Seckel. Henri, die door iedereen Hans werd genoemd, studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en was na zijn studie werkzaam bij het Prentenkabinet van de universiteit.

Op 23 november 1940 werd Hans vanwege zijn Joodse afkomst ontslagen. Op 9 maart 1943 moest hij vervolgens op last van de nazi's naar het Joodse elitekamp in Barneveld waar hij verbleef tot 29 september van dat jaar. Op die dag werd het kamp in Barneveld leeggehaald en werden alle mensen - inclusief Hans - naar Westerbork overgebracht.

Hans kreeg in Westerbork bijzonder werk toegewezen: hij moest aan de slag in een klein schuurtje dat 'het kippenhok' genoemd werd. Hij repareerde daar kruiwagens. Dit werk bleef hij doen tot de bevrijding in april 1945.

Na de oorlog hervatte Hans van de Waal zijn werkzaamheden aan de universiteit van Leiden, waar hij in 1946 werd benoemd tot hoogleraar.

Henri van de Waal stierf in 1972, op 62-jarige leeftijd onder andere aan de gevolgen van zijn tijd in kamp Westerbork.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.