De families Weyl & Dresden

Radiomaker Jet Mok maakte in 2015 een bijzonder audioportret van Eva Weyl (1935) en Hans Dresden (1940). De families Weyl en Dresden wisten met elkaars hulp kamp Westerbork te overleven. Tot op de dag van vandaag vieren Hans en Eva de bevrijding van het kamp op 12 april elk jaar samen.

De families Weyl & Dresden

Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van zes jaar met haar ouders Hans Adelbert Weyl (1907) en Margot Weyl-Wolff (1907) in kamp Westerbork terecht. Haar ouders vluchtten voor de oorlog vanuit nazi-Duitsland naar Arnhem. Daar werd Eva geboren. Haar vader begon in Arnhem een textielzaak. Toen in mei 1940 Nederland door de nazi’s bezet werd, kwamen hier ook regels tegen Joden. In 1942 kreeg het gezin Weyl een oproep om zich te melden in kamp Westerbork. Omdat onderduiken betekende dat het gezin niet bij elkaar kon blijven, besloten Eva’s ouders om naar kamp Westerbork te gaan. Ruim 2,5 jaar zat Eva daar gevangen. Af en toe leek het leven in het kamp bijna normaal: Eva ging naar school en speelde met andere kinderen. Maar bijna elke week vertrok een trein met mensen naar andere kampen. Doordat Eva’s vader een redelijke goede functie kreeg, werd het gezin Weyl niet op transport gesteld.

De ouders van Hans met Eva in kamp Westerbork voor hun huisje, 1945.

Hans Dresdens ouders Sam Dresden (1914) en Henny Clara Dresden-Konijn (1916) kwamen met het laatste grote transport uit Amsterdam op 29 september 1943 in kamp Westerbork aan. Hans en zus Juliette zaten op dat moment ondergedoken. Sam kreeg een baantje bij de riolering. Hij voerde reparaties uit, reed op een kleine lorrie en kwam ook regelmatig buiten het kamp. Henny Dresden-Konijn werkte bij de foliënsortering, waar ze zilverpapier van radio’s moest plukken, hoewel er niet veel gedaan werd. Later kwam ze bij het badhuis terecht. Mede met hulp van hun buren in het kamp, de familie Weyl, wisten Sam en Henny Dresden tot de bevrijding in Westerbork te blijven. Enige tijd na de bevrijding werden Sam en Henny in Westerbork met dochters Hans en Juliette herenigd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.