Oud-geschiedenisdocent Hans Piek stelde een portret samen van Adolf Goldsteen die zich vlak na de bevrijding van kamp Westerbork liet dopen door een Canadese legerpredikant.
Adolf Goldsteen
- Voornaam
- Adolf Gerard
- Achternaam
- Goldsteen
- Geboortedatum
- 30 juni 1902
- Geboorteplaats
- Amsterdam
'Adolf werd door zijn familie Addie genoemd', vertelde de zoon van Adolfs broer Paul. 'Addie had na de oorlog weinig contact met zijn familie, hij had niets met het Joodse geloof en dat werd hem door de familie wel kwalijk genomen.'
Dat Adolf niets of weinig met het Joodse geloof had kan wel kloppen: op 14 april 1945, twee dagen na de bevrijding van kamp Westerbork, liet hij zich door een Canadese legerpredikant dopen. Hij was half november 1944 in Westerbork aangekomen, vanuit Zwolle, waar hij waarschijnlijk in de gevangenis zat. Mogelijk is hij in Zwolle of omgeving opgepakt terwijl hij ondergedoken zat.
Adolf was Amsterdammer, geboren in 1902, en woonde aan het begin van de oorlog aan de Titiaanstraat in Amsterdam op meerdere huisnummers. In het bevolkingsregister van Amsterdam staat dat hij op 13 augustus 1943 vertrokken is met onbekende bestemming. Waarschijnlijk is hij toen met zijn vrouw Irma ondergedoken.
Dopen
Dat Adolf niets of weinig met het Joodse geloof had kan wel kloppen: op 14 april 1945, twee dagen na de bevrijding van kamp Westerbork, liet hij zich door een Canadese legerpredikant dopen.
Adolf was de zoon van Louis Goldsteen en Julie Lewenstein. Vader Louis was aanvankelijk kantoormedewerker, zette later met zijn zwager Lewenstein een al bestaande naaimachinehandel voort, maar werd vooral bekend als tenor die vele optredens in binnen- en buitenland had. Vanaf 1912 trad hij onder de naam Louis Dornay op. Op 26 november 1920 bericht 'Het Vaderland' over het optreden van Louis Dornay in de opera Samson en Delila. Hij was toen verbonden aan de Carl Rosa Coera Company uit Londen. De krant schrijft hierover:
'Als nieuwe gast hebben we Louis Dornay - men weet dat hij een landgenoot is - gisterenavond in de titelrol mogen begroeten. Begroeten en toejuichen. Want evenals Urlus heeft ook Dornay met zijn mooi klinkend echt heldentenorgeluid, als Samson buitengewoon geboeid.'
In 1920 vertrok Louis naar New York, kreeg de Amerikaanse nationaliteit en overleed onverwacht in 1940. Van zijn vrouw Julie, de moeder van Adolf, was hij toen al jaren gescheiden. Julie werd op 31 mei 1944 in Auschwitz vermoord.
Adolf was werkzaam in de herenmode en trouwde in 1932 met Irma de Vries, lerares, geboren in 1905. Van Irma, die ook de bevrijding van Westerbork meemaakte, staat op de site bevrijdingsportretten.nl een apart portret. Ook Irma kwam in november 1944 in Westerbork aan, eveneens uit Zwolle. Irma en Adolf kregen geen kinderen. Het huwelijk werd begin 1945 ontbonden: eerst in Westerbork (formeel Assen), later ingeschreven in het bevolkingsregister van Amsterdam, op 8 maart 1945. Irma trouwde een jaar later, in 1946, in Amsterdam met Heinz Jacobowitz, geboren in Berlijn. Ook Heinz was op 15 november in Westerbork aangekomen, eveneens uit Zwolle, waar hij gevangen zat.
Adolf trouwde na de oorlog met Vera Sanders. Ze hebben zich uiteindelijk in Zwitserland gevestigd.
Daar overleed Adolf in 1989 in Lausanne. De twee zusters en de broer van Adolf overleefden eveneens de oorlog.