Thom Maretzki

Thomas Maretzki is op 3 september 1921 geboren in Berlijn. Daar woonde hij samen met zijn vader Ernst Maretzki, moeder Eva Victoria Maretzki en broer Andreaz Maretzki. In 1933 vertrok broer Andreaz naar Londen voor zijn studie. Drie jaar later in 1936, woonde Thomas enige tijd met zijn ouders in Überlingen. Na de scheiding van zijn ouders vertrok vader Ernst in 1938 naar Brazilië. Moeder Eva ging terug naar Berlijn en Thomas vertrok naar Nederland.

Thom Maretzki

Voornaam
Thomas
Achternaam
Maretzki
Geboortedatum
02 september 1921
Geboorteplaats
Berlijn
Sterfplaats
Hawai

De Quakerschool in Eerde

Op de Quakerschool in Eerde wilde hij zijn studie afmaken om daarna naar Brazilië te vertrekken om bij zijn vader te gaan wonen. Volgens mensen die hem kenden uit die tijd was Thomas de playboy van de school. Hij kwam uit een rijke familie, enigszins verwend, en was een elegante tennisser. Hij had een oogje op Liselotte Brinitzer, een andere leerling van de Quakerschool.

Volgens mensen die hem kenden uit die tijd was Thomas de playboy van de school.

In het voorjaar van 1942 toen de dreiging voor Joden steeds groter werd en de Jodenster was ingevoerd, vond Thomas het niet meer veilig om op ‘De Esch’, waar de Joodse leerlingen van de Quakerschool verbleven, te blijven. Op aanraden en met hulp van een bekende vertrok hij van de Quakerschool en dook onder. Met anderen van de Quakerschool kwam hij eerst in Bergen terecht. Thomas raakte in zijn onderduiktijd betrokken bij het verzet en deed mee aan verschillende illegale acties tegen de bezetter.

Thomas Maretzki overleefde de oorlog en keerde in 1948 terug naar Duitsland. In 1950 verhuisde hij naar Hawai. Daar overleed hij in 2008.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.