Steffi Pinner

Steffi Pinner is geboren op 11 januari 1925 in Berlijn. Daar woonde ze samen met haar vader Werner, moeder Gisela Schneider en zusje Ruth. In april 1938 vertrokken Werner, Steffi en Ruth vanuit Duitsland naar Amsterdam. Tot februari 1943 was hun adres A. Durerstraat 31 I en vanaf 24 februari 1943 woonden ze aan de Krammerstraat 4 I.

Steffi Pinner

Voornaam
Steffi
Achternaam
Pinner
Geboortedatum
11 januari 1925
Geboorteplaats
Berlijn
Sterfdatum
23 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Moeder Gisela ging niet mee naar Amsterdam, omdat zij naar Palestina was vertrokken.
Vanaf november 1938 was Steffi leerling van de Quakerschool in Eerde. De internationale Quakerschool Eerde werd in de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht. Al spoedig werd de school een opvangplek voor Duits-Joodse vluchtelingenkinderen: zij woonden op de school en volgden daar de lessen. De Quakers wilden kinderen die voor het fascisme uit hun eigen land moesten vluchten onderwijs en een veilig onderdak geven in Nederland. Het pakte heel anders uit. In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig Joodse kinderen op de school in kasteel Eerde. Een aantal dook onder, anderen voegden zich bij hun familie. Een groep van negen leerlingen bleef in Eerde achter en gaf gevolg aan de oproep zich ‘vrijwillig’ te melden voor Kamp Vught.

De Quakerschool in Eerde

 

Vier leerlingen vertrokken naar Amsterdam, waaronder ook Steffi.

Op het moment dat de Joodse bevolking zich op het gemeentehuis moest laten registeren en ook verplicht was de Jodenster te dragen bleken er in Ommen 54 Joden te wonen. Achttien van hen waren leerling van de Quakerschool Eerde. Joodse kinderen mochten vanaf september 1941 geen openbare scholen meer bezoeken. Daarom werden de Joodse leerlingen van Eerde geconcentreerd in villa De Esch gelegen op hetzelfde landgoed. Toen in juli 1942 de eerste treinen vanuit Westerbork vertrokken, was ook in Eerde de vraag wat te doen. Onderduiken was de enige kans om transport naar een onbekende bestemming te ontlopen. Niet ver van het kasteel, aan de Steile Oever in het huis het Weversnest, werden in totaal 7 Joodse leerlingen ondergebracht. De overige scholieren bleven op De Esch. Vier leerlingen vertrokken naar Amsterdam, waaronder ook Steffi.

Ze ging naar haar vader in Amsterdam en werd daar tijdens een razzia opgepakt. Op 16 maart kwam ze aan in kamp Westerbork waar ze in barak 61 verbleef. In Westerbork probeerde Steffi op grond van het verblijf van haar moeder in Palestina een vrijstelling van transport te verkrijgen. Van haar moeder ontving ze nog wel een brief en ze stuurde een telegram terug, maar ze zien elkaar niet meer. Op 20 juli 1943 werd Steffi naar Sobibor gedeporteerd, waar ze direct na aankomst is vermoord. Steffi is 18 jaar geworden.


In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.