Salomon Voltijn

Salomon Voltijn is geboren op 23 december 1899 in ’s-Hertogenbosch. Hij was de zoon van Meijer Voltijn en Mietje de Jong. Salomon was het jongste kind van de tien, twee zusjes stierven jong.

Salomon Voltijn

Voornaam
Salomon
Achternaam
Voltijn
Geboortedatum
23 december 1899
Geboorteplaats
Den Bosch
Sterfdatum
31 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Salomon en zijn één jaar oudere broer Benjamin woonden in bij hun zus Rebecca (1889-1942) en hun niet-Joodse zwager Wilhelmus Petrus van Ooijen (1893-1951). Rebecca was koopvrouw, haar man sigarenmaker. Salomon was koopman in damesmodeartikelen en Benjamin was ook sigarenmaker. Hun woning stond aan de Hinthamerstraat 188 in Den Bosch.
Salomon was, net als zijn twee oudere broers Benjamin en Louis (1892), zeer betrokken bij de Bossche voetbalvereniging BVV, de voorloper van FC Den Bosch. Salomon was keeper. Tijdens de oorlogsjaren waren ze niet meer actief als voetballer. Een gedenksteen, ingemetseld in het clubhuis van BVV, herinnert hier nog steeds aan. Ook waren de drie broers actief lid van de in 1927 opgerichte ‘Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen’.

Plm. 1925: Voetbalterrein ‘Heidelust’. Het eerste elftal van BVV. Midden in keeperstenue Salomon Voltijn

Het publiek juicht. Keeper Salomon Voltijn rent naar zijn broers Louis en Benjamin. Ze dragen rood-zwarte tenues.

 Salomon en Benjamin ontvingen een oproep voor tewerkstelling in een Joods werkkamp in Nederland en vertrokken op 3 augustus uit Den Bosch. Hun broer Louis volgde korte tijd later. Van Louis is bekend dat hij in het Joodse werkkamp ‘De Vecht’ bij Dalfsen zat. De kans dat Salomon en Benjamin in hetzelfde kamp zaten is redelijk groot.

Na de ontruiming van de Joodse werkkampen werden de drie broers overgebracht naar kamp Westerbork. Ook Louis’ vrouw Sara en zijn twee kinderen werden daar naartoe gebracht. Een paar dagen later, op 9 oktober 1942, werden zowel Salomon en Benjamin als Louis met zijn gezin op transport gesteld naar Auschwitz. Louis’ vrouw Sara en zijn kinderen Mietje en Meijer zijn daar op 11 oktober 1942 in de gaskamers vermoord.


Voor Louis, Benjamin en Salomon is de sterfdatum geregistreerd als 31 januari 1943, maar de Sterbebücher van Auschwitz vermelden voor alle drie de broers eerdere data. Voor Salomon is dat op 20 oktober 1942. Salomon was toen 43 jaar oud.

Eric Alink, journalist en stadschroniqueur sprak op 27 oktober 2016 in de voormalige synagoge aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch de volgende woorden:

'Ik zie voetballers dansen op een veld. Het is 1927. Het publiek juicht. Keeper Salomon Voltijn rent naar zijn broers Louis en Benjamin. Ze dragen rood-zwarte tenues. Ter hoogte van de middenstip vinden ze elkaar in een vreugdedans die op de Freilach lijkt. Eindelijk hebben ze gewonnen van aartsrivaal RKVV Wilhelmina alias De Kanaries. Leve de gebroeders Voltijn, die elke buitenspelval doorzien. Maar de ergste moet nog komen.'

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.