Salomon van der Horst

Salomon van der Horst werd op 22 juli 1913 geboren in Wageningen als zoon van Asser van der Horst en Rozette Cohen. Hij had 2 broers en 2 zusters: Jacob, Mozes, Sara en Marianne. Al op jonge leeftijd verloor Salomon zijn vader. Zijn moeder verhuisde met de kinderen naar Arnhem, waar ze een moeilijke tijd tegemoet gingen.

Salomon van der Horst

Voornaam
Salomon
Achternaam
van der Horst
Geboortedatum
22 juli 1913
Geboorteplaats
Wageningen
Sterfdatum
14 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

Van der Horst bezocht de lagere school, daarna de HBS en kreeg daarna vanwege zijn buitengewone begaafdheid een beurs voor een studie aan de Faculteit der Wis- en Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na het doctoraalexamen is hij een jaar tijdelijk leraar geweest aan de Rijks HBS te Tiel en vervolgens het Stedelijk Gymnasium te Arnhem. Hij was een erg goede leraar Wiskunde en Mechanica en later ook conrector.

Op 19 februari 1942 trouwde Salomon in Haarlem met Hester van Amerongen, geboren in die stad op 11 september 1914. Zij was een dochter van Salomon van Amerongen en Reintje de Vries. Het echtpaar had geen kinderen. Ze woonden in mei 1940 in de Statenlaan 29 te Arnhem.

Hij was een buitengewoon goed docent, zo blijkt uit aantekeningen uit die tijd en verder een vriendschappelijke collega en wetenschapper.

Na zijn ontslag vanwege de maatregelen tegen Joden werd Van der Horst na een korte werkloosheid leraar in de Wiskunde en conrector aan het Lyceum voor Joodse leerlingen van de Gemeente Arnhem. Deze taak heeft hij op voortreffelijke wijze vervuld. Hij was een buitengewoon goed docent, zo blijkt uit aantekeningen uit die tijd en verder een vriendschappelijke collega en wetenschapper.

Docenten Joods Lyceum, 2 juli 1942. Salomon is de derde van links, staande tegen het muurtje.

Vanwege zijn functie was Van der Horst voorlopig gesperrt, maar omdat steeds meer van z’n leerlingen verdwenen maakte Salomon zich ongetwijfeld grote zorgen over zijn toekomst. In 1943 had hij plannen om samen met zijn vrouw onder te duiken, maar op 10 april 1943 belandde het echtpaar Van der Horst in kamp Vught. Op 4 mei 1943 volgde transport naar Westerbork waar Salomon in barak 61 een plek kreeg.

Een week later op 11 mei 1943, met het eerste transport dat na zijn aankomst uit kamp Westerbork vertrok moest Salomon van der Horst met zijn vrouw op transport gesteld Sobibor. Beiden werden direct na aankomst op 14 mei vermoord. Salomon werd 29 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.