Leentje Truder

Leentje Truder werd geboren op 8 september 1924 in Amsterdam. Haar ouders waren Isaäc Truder en Mietje Truder-Peereboom. Leentje had één jonger zusje. Ze werkte bij de firma S.J. de Vries, in de Warmoesstraat in Amsterdam, op een naai-atelier waar blouses werden gemaakt. De meeste meisjes daar waren Joods. De gesprekken gingen over sterren, werkkampen en eventueel trouwen om bij elkaar te blijven. Een bedrukte stemming. Tussen de middag tijdens het lunchuur ging Leentje vaak met een niet-Joodse collega de straat op, vooral naar de Dam en de Bijenkorf. Ze wilde graag over leukere zaken praten. Leentje wilde graag Toetie genoemd worden.

Leentje Truder

Voornaam
Leentje
Achternaam
Truder
Geboortedatum
08 september 1924
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
24 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Links: Leentje Truder

In april 1942 vertelde ze aan haar collega dat ze er achter was gekomen dat de Joden die al weg waren gehaald eerst naar een kamp in Nederland gingen en dan doorgingen naar een kamp in Duitsland en met behulp van gas gedood werden. Kort daarna werd haar vader opgepakt. De zaterdag erop gingen Toetie en haar moeder, met Toeties collega naar het Spui, naar de kolenhandelaar waar de vader werkte, voor het geld van die week. Ze hebben daar uren staan wachten voor dichte deuren.

Tussen de middag tijdens het lunchuur ging Leentje vaak met een niet-Joodse collega de straat op, vooral naar de Dam en de Bijenkorf. Ze wilde graag over leukere zaken praten.

In de zomer van 1942 werd het naai-atelier overgenomen door de Duitsers en mocht de niet-Joodse collega er niet langer werken. In januari 1943 zocht Leentje weer contact met haar oud-collega. Ze ontmoetten elkaar op straat, op de hoek van de Utrechtsestraat en de Prinsengracht. Leentje vertelde dat ze al enige weken in Westerbork had gezeten, maar daar wilde ze niet over praten. Ze zei niet waarom ze even in Amsterdam terug was, maar wel dat ze naar hun woning wilde, maar dat die verzegeld was.

Op 13 november 1942 was Leentje voor het eerst in Westerbork terecht gekomen. Op 19 december 1942 werd ze weer ontslagen vanwege haar werk als naaister in Amsterdam. Op 17 februari 1943 moest ze naar kamp Vught. Vandaar ging ze op 21 september 1943 voor de tweede keer naar Westerbork en dezelfde dag nog op transport naar Auschwitz. Leentje 'Toetie' Truder werd op 24 september 1943 in Auschwitz vergast. Haar ouders en zusje waren toen al vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.