Johanna Süskind-Natt

Johanna Natt is geboren op 11 januari 1906 in Giessen (Duitsland). Ze trouwde met Walter Süskind (1906-1945). Het echtpaar woonde eerst in Keulen, waar Walter werkte als hoofd verkoop van de margarinefabriek Bolak.

Johanna Süskind-Natt

Voornaam
Johanna
Achternaam
Süskind-Natt
Geboortedatum
11 januari 1906
Geboorteplaats
Giessen (Dtsl)
Sterfdatum
25 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

In 1938 verhuisde het echtpaar vanwege het opkomende antisemitisme in Duitsland naar Nederland. Ze vestigden zich in de Burgemeester Mathonstraat 7 in Bergen op Zoom, waar Walter werkte als verkoper voor Unilever. Op 28 maart 1939 werd hun dochter Yvonne geboren. Op 19 maart 1942 moest het gezin op last van de bezetter verhuizen naar Amsterdam. Ze gingen wonen op de Nieuwe Prinsengracht 51-1.

Op 19 maart 1942 moest het gezin op last van de bezetter verhuizen naar Amsterdam.

Walter was werkzaam als metaaldraaier in een machinefabriek in Amsterdam, maar kreeg vanwege zijn Joodse afkomst ontslag. Hij vond daarna werk bij de Joodse Raad als chef bagage- en ordedienst. In die functie was hij de beheerder van de Hollandsche Schouwburg, waar Amsterdamse Joden zich moesten melden voordat ze gedeporteerd zouden worden naar Kamp Westerbork.
Vanwege zijn vloeiende Duits en het feit dat hij destijds met de toen in Amsterdam werkzame SS-officier Ferdinand aus der Fünten op school had gezeten, vertrouwden de Duitsers hem en kon hij zonder argwaan te wekken de gegevens van geregistreerde Joodse kinderen vervalsen en ze laten onderduiken en ontsnappen via de nabijgelegen crèche op de Plantage Middenlaan 38 in Amsterdam.
De kinderen werden achterom door de tuin naar de Hervormde Kweekschool gebracht. Hiervandaan gingen ze in een tas, mand of rugzak naar buiten en werden per tram en trein naar Limburg, Drenthe en Friesland gebracht waar het verzet onderduikadressen regelde. Gedurende de achttien maanden dat Walter de schouwburg beheerde, moet hij met behulp van een aantal verzetsgroepen zeker 600 kinderen en ook een aantal volwassenen gered hebben van deportatie.

Uiteindelijk moest het gezin Süskind op 29 september 1943 zelf ook op transport naar Westerbork. Ze kwamen in barak 63. Op 4 september 1944 werden ze vandaaruit op transport gezet naar Theresienstadt. Op 23 oktober 1944 moest het gezin hier weer weg, naar Auschwitz-Birkenau. Johanna en haar dochtertje Yvonne werden gescheiden van Walter en moesten direct naar de gaskamers. De sterfdatum van Johanna en Yvonne is op 25 oktober 1944, ze waren respectievelijk 38 en 5 jaar oud.

Walter stierf uiteindelijk rond 28 februari 1945 op een onbekende plek, mogelijk tijdens een van de transporten van kamp naar kamp, de zogenaamde dodenmarsen. Hij was toen 38 jaar oud.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.