Johanna Nijstad-Creveld

Johanna Creveld werd geboren op 15 februari 1882 in Utrecht. Ze was de dochter van Philip Samuel Creveld en Rachel Klein. Johanna had een jongere broer, Samuel, geboren op 7 maart 1883 in Utrecht. Johanna’s vader overleed toen ze 1 jaar oud was. Haar moeder hertrouwde. Uit dit huwelijk werden nog 3 zonen en 3 dochters geboren. Johanna en een halfbroer en halfzuster zouden de oorlog niet overleven.

Johanna Nijstad-Creveld

Voornaam
Johanna
Achternaam
Nijstad-Creveld
Geboortedatum
14 februari 1882
Geboorteplaats
Utrecht
Sterfdatum
12 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Op 31 augustus 1910 trouwde Johanna in Utrecht met Jacob Nijstad. Jacob werd geboren op 12 juni 1882 in Assen. Het echtpaar bleef kinderloos. Jacobs beroep was schapenslachter. Hij had een slagerij in de Rolderstraat, opgericht in 1918. Later werd Jacob veehandelaar.
 

Het echtpaar woonde in de jaren voor de oorlog in de Schoolstraat 3a in Assen. Ook op dit adres woonde Froukje van Amerongen (1911-1942). De reden van haar inwoning is niet bekend.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 was er een grote razzia in Assen. Een groep van 234 Joden werd opgepakt. Ook Jacob en Johanna waren daarbij. De Joden werden via de Noordersingelschool naar kamp Westerbork gebracht. Een plaquette aan de muur van de Noordersingelschool getuigt van deze gebeurtenis.

Een groep van 234 Joden werd opgepakt. Ook Jacob en Johanna waren daarbij.

Toen Jacob en Johanna op 3 oktober 1942 werden ingeschreven in het kamp, waren daar meer dan 15.000 mensen en was het kamp dus overvol. Bob Cahen, ziekenverzorger in het ziekenhuis van het kamp schreef hierover in zijn later gepubliceerde brief ‘Ergens in Nederland’:

‘In het kamp was de chaos compleet: Wat wij toen hebben meegemaakt, tart elke beschrijving. De mensen kwamen hier aan als opgejaagd vee, sommigen begraven onder hun bagage, anderen met helemaal niets bij hen, zelfs niet eens behoorlijk gekleed. Vrouwen die ziek van bed waren gehaald in een dunne nachtpon gekleed; kinderen in hansopjes op blote voeten, ouden van dagen, zieken, gebrekkigen, steeds maar door kwamen nieuwe mensen in het kamp. De barakken raakten vol, overvol. Er was maar plaats voor tienduizend mensen en steeds kwamen er meer. De mensen moesten zomaar gaan liggen op het ijzer. Nog voller werden de barakken. Mensen lagen of zaten buiten. Sliepen ´s nachts in of onder kruiwagens in de open lucht. Eten was er niet genoeg. Warm eten kreeg men soms in de drie dagen en dan nog niet voldoende. De zuigelingen kregen geen melk meer. Er was niets. De pomp voor de watervoorziening werkte onder hoogspanning. Kon het ook niet meer af en zuiverde het water niet voldoende, met het gevolg dat de mensen ongezuiverd water moesten drinken met alle gevolgen van dien. Barakken, waar in normale tijden vierhonderd mensen ingingen, werden nu volgepropt met duizend mensen, die op de grond en overal lagen. Wc´s waren onvoldoende en verstopt. Mannen en vrouwen lagen in één zaal: het was, een chaos.’

Johanna en Jacob Nijstad-Creveld zijn niet lang in het kamp geweest en het is niet bekend in welke barak ze hebben gezeten. Het drietal is op 9 oktober 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. Meteen bij aankomst, op 12 oktober1942, zijn ze vermoord. Johanna en Jacob waren beiden 60 jaar oud.

Op de Joodse Begraafplaats in Assen staat een monument waar alle Joodse Assenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.