Jo Pienas

Jo Pienas werd geboren in ’s Heerenberg op 5 juli 1918. Hij was de zoon van Meijer Jacob Pienas, geboren op 7 september 1880 in Rotterdam, en Greta (Grietje) Slagter. Zij werd op 28 juni 1890 geboren in Rotterdam. Zijn ouders waren getrouwd op 18 mei 1915 in Rotterdam.

Jo Pienas

Voornaam
Joseph Meijer
Achternaam
Pienas
Geboortedatum
05 juli 1918
Geboorteplaats
's-Heerenberg
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Bij hun huwelijk woonden Grietje en haar man in het Duitse Emmerik, Duvendahlstraße 15. Een paar jaar later zijn zij naar 's-Heerenberg verhuisd, om vervolgens naar hun geboortestad Rotterdam terug te keren. Daar woonden zij op het adres Kootsekade 10b in Rotterdam - Hillegersberg. Jo had een oudere zus Helena Rosalie, geboren in Emmerik op 10 september 1916. Helena werkte later als telegrafiste bij de PTT. Na Jo werd er nog een meisje geboren: Nannette Leonie, geboren op 12 maart 1920 in ’s-Heerenberg.

 

Een van zijn collega's heeft Jo nog een onderduikplek aangeboden. Hij kon bij hem komen wonen, als zogenaamd gezinslid, maar uit angst voor vergeldingsmaatregelen heeft Jo dit niet gedaan.

Vanaf september 1939 had Jo een baan als arbeidscontractant bij de gemeentelijke Distributiedienst in de toenmalige gemeente Hillegersberg. Hij werd in november 1940 ontslagen op grond van een anti-Joodse maatregel van de Duitse bezetter. Hij kreeg van zijn chef een prachtig getuigschrift mee – “ijverig en accuraat werker die de hem opgedragen werkzaamheden steeds op zeer te waarderen wijze heeft verricht”.
Een van zijn collega's heeft Jo nog een onderduikplek aangeboden. Hij kon bij hem komen wonen, als zogenaamd gezinslid, maar uit angst voor vergeldingsmaatregelen heeft Jo dit niet gedaan. Jo werd opgeroepen zich te melden bij Loods 24, arriveerde op 31 juli in Westerbork en werd op 3 augustus naar Auschwitz gedeporteerd.

Jo is nog gezien in Auschwitz op 18 augustus 1942. Hij is na 19 augustus, maar waarschijnlijk voor 30 september 1942 omgekomen in dat kamp. Hij werd 24 jaar. Zijn zus Helena is in diezelfde periode omgekomen in Auschwitz.
Jo’s ouders, Meijer en Grietje Pienas werden op 9 november 1942 vermoord in Auschwitz.

Zijn jongere zus Nanette is in onderduik opgepakt en op 1 juli 1944 in Westerbork aangekomen en meteen in een strafbarak geplaatst. Op 3 september is ze weggevoerd naar Auschwitz waar zij medische experimenten moest ondergaan. Ze overleefde de oorlog. Haar echtgenoot Meijer Frank (geboren 12 april 1915) kwam in Auschwitz terecht en is op 16 februari 1945 omgekomen in het concentratiekamp Flossenbürg (Beieren). In dit kamp zaten merendeels politieke gevangenen. In het Auschwitz Museum ligt de koffer van een M. Frank uit Holland met dezelfde geboortedatum in de vitrine.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.