Israel Teitelbaum

Israel Teitelbaum werd geboren op 27 januari 1925 in Leipzig. Hij werd Itsje genoemd. Hij bereide zich voor op emigratie naar Palestina in het centrum voor Palestina-pioniers in Loosdrecht. In het Paviljoen Loosdrechtsche Rade verbleef een groep Duits-sprekende joodse jongeren die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren. Itsje werkte op de boerderij van Jan Lam aan de Oudloosdrechtsedijk 42, die erg tevreden over hem was.

 

Israel Teitelbaum

Voornaam
Israel
Achternaam
Teitelbaum
Geboortedatum
27 januari 1925
Geboorteplaats
Leipzig
Sterfdatum
30 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

Tijdens het stoeien met de hond brak hij zijn been. Het werd in het Rode Kruis Ziekenhuis in Hilversum gezet, maar Itsje moest dezelfde dag weer terug naar ‘Loosdrecht’. De zoon en schoondochter van Lam bezochten hem daar enkele malen, onder andere op zijn verjaardag. Hij kreeg een Duits lexicon waar hij om gevraagd had. Toen in september 1938 duizenden joden met de Poolse nationaliteit vanuit Duitsland en Oostenrijk naar de Poolse grens gedeporteerd werden, waren hier ook de ouders van Itsje bij. Hij maakte zich veel zorgen om hen en om zijn jongere broertje.

Hij maakte zich veel zorgen om hen en om zijn jongere broertje.

Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden. Itsje zat in Bussum bij een vrouw ondergedoken. In het illegale blad Vrij Nederland werd zij echter in het najaar van 1943 als verraadster genoemd. Menachem Pinkhof, een van de jeugdleiders uit Loosdrecht, wilde Israel en Ernst Golka die beiden op dat adres zaten ondergedoken, ophalen.

Ernst werd op die manier gered, maar Israel die het binnenzitten niet altijd volhield, was juist op zijn dagelijkse wandeltocht. Menachem probeerde tevergeefs hem te vinden. Toen Itsje van de wandeling terugkwam werd hij opgewacht door de Gestapo en gedeporteerd. Via kamp Westerbork kwam hij in Sobibor terecht. Daar is Israel Teitelbaum op 30 april 1943 vermoord.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.