Emanuel Elte

Emanuel Lodewijk Elte werd op 16 maart 1881 in Amsterdam geboren. Zijn vader was schoolhoofd in Amsterdam en ook Elte werd leraar in de wis- en sterrenkunde. Emanuel studeerde van 1898 tot en met 1905 Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Op 30 juni 1905 legde hij met goed gevolg het doctoraalexamen af. Hij begon zijn loopbaan in Meppel in 1910. Later werd hij leraar aan de Handelsschool in Haarlem.

Emanuel Elte

Voornaam
Emanuel
Achternaam
Elte
Geboortedatum
16 maart 1881
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

Hij was geestig, scherpzinnig, muzikaal begaafd, altijd opgewekt, een intellectueel. Hij trouwde op 31 juli 1912 met Rebecca Stork, geboren op 3 november 1885. Ze kregen twee kinderen. Herman werd geboren op 15 mei 1913 en Johanna Sellie op 11 juni 1943. Het gezin Elte woonde aan de Zonnelaan 23 in Haarlem.

De naam Emanuel Elte komt voor op een met de hand geschreven opsomming van alle personen die in de eerste oorlogsjaren een functie vervulden binnen de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem. Van alle functionarissen is een foto bewaard. Emanuel Elte was lid van de Kerkeraad van de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem, lid van het Algemeen Bestuur van het Nederlands-Israëlitisch Joles-Ziekenhuis en lid van de Schoolcommissie. Al een paar jaar voor de oorlog maakte hij zich geen illusies omtrent het lot van zijn geloofsgenoten.

Al een paar jaar voor de oorlog maakte hij zich geen illusies omtrent het lot van zijn geloofsgenoten.

Op 30 januari 1943 werd op de Verspronckweg in Haarlem de fietsende Duitser Alois Bamberger (11 juni 1912) door een kogel dodelijk in de rug getroffen. Op circa tien meter afstand werd de huls van een 9 mm pistoolkogel gevonden. Bamberger was onderofficier bij de geneeskundige dienst van de Wehrmacht. Het bleef lange tijd onopgehelderd wie de aanslag op de Duitser heeft gepleegd. Loe de Jong hield er rekening mee dat het mogelijk een afrekening in de privésfeer betrof. Uit onderzoek naar de Velser Affaire bleek echter dat Frans van der Wiel, de commandant van de RVV-Haarlem (Raad van Verzet) na de oorlog de aanslag heeft opgeëist.Als represaillemaatregel werden honderd Haarlemmers op transport gesteld naar kamp Vught. Onder hen was ook Emanuël Lodewijk Elte. Tot 30 maart 1943 verbleef hij in kamp Vught, waarna hij naar Westerbork werd gebracht.

Op 6 april 1943 werd Dr. Elte naar Sobibor gedeporteerd waar hij op 9 april 1943 werd vergast. Zijn echtgenote werd op 9 juli 1943 in Sobibor vermoord. Ze was toen 57 jaar oud. Hun zoon Herman werd op 30 april 1943  vermoord. Hij was 29 jaar oud. Dochter Johanna Sellie werd op 11 juni 1943 in Sobibor vermoord. Zij was 28 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.