David Polak (1885)

David Polak werd geboren op 5 februari 1885 in Amsterdam als zoon van Jacob David Polak en Roosje de Vries. David Polak woonde aan het Westerscheldeplein 29 huis. Hij was op 5 februari 1919 getrouwd met de uit Paramaribo afkomstige Marie Anne Pos. Zij is al in 1924, op 26-jarige leeftijd overleden. Het echtpaar had twee kinderen.

David Polak (1885)

Voornaam
David
Achternaam
Polak
Geboortedatum
05 februari 1885
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
02 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

In het cursusjaar 1935/36 aanvaardde David de functie van leraar Duits aan de 4e HBS te Amsterdam, nadat hij al vele jaren in het Middelbaar Onderwijs had gewerkt.

David Polak was ook schrijver. Hij schreef een Duits leesboek in 1922 en was medesamensteller van het boek Nieuwe Duitse spraakkunst in 1937. In 1925 schreef hij het jeugdboek Bram Bliek op kostschool (herdrukt in 1946)

Hij was een uitstekend, hoffelijk en toegewijd collega, een ijverig bekwaam en vaderlijk docent. Streng in zijn eisen als leraar en opvoeder, maar mild in zijn oordeel. Steeds was hij bereid voor de schooltijd leiding en steun te geven aan zwakkere leerlingen. Opgewekt van aard gaf hij de moed niet op toen de donkere wolken zich samenpakten. Na zijn ontslag werd hij leraar aan de nieuwgevormde Joodse school.

In de laatste kaart, die hij uit de trein uit Westerbork gooide, schreef hij dat hij hoopte ieder na een jaar weer terug te mogen zien.

Nadat zijn zuster was gearresteerd en was overgebracht naar de Euterpestraat, ging hij er naar toe in de verwachting haar door zijn uitstekende beheersing van het Duits tot voorspraak te kunnen zijn. Pogingen om haar vrij te krijgen faalden.

David Polak is op 23 maart 1943 in kamp Westerbork aangekomen. Hij werd als strafgeval op transport gezet naar Sobibor op 30 maart 1943. In de laatste kaart, die hij uit de trein uit Westerbork gooide, schreef hij dat hij hoopte ieder na een jaar weer terug te mogen zien. David Polak werd op 2 april 1943 in Sobibor vermoord.

Zijn beide kinderen overleefden de oorlog. Eén van de kinderen was voor de oorlog geëmigreerd naar de Verenigde Staten. De ander overleefde in onderduik.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.