Comprecht (Co) van Tijn

Op 10 september 1920 werd Comprecht (Co) van Tijn geboren. Co was de zoon van Jozef van Tijn en Leentje van Nieweg en het broertje van Aleida, die toen drie jaar was.  Het gezin Van Tijn woonde aan de Oranjestraat 47 in Assen, wat in die tijd met zijn synagoge een centrale plaats innam binnen de Joodse gemeenschap.

Comprecht (Co) van Tijn

Voornaam
Co
Achternaam
Van Tijn
Geboortedatum
10 september 1920
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Jozef, de vader van Co, was van beroep veehandelaar. Hij ging hiermee in tegen de Joodse wetten omdat hij ook in varkens handelde. Ook Co vond toen hij wat ouder werd, werk in de vleessector. Zij het als slachtersknecht bij de kosjere rund- en kalfslagerij Elshof. Naast zijn werk als slagersknecht was Co van Tijn lid van de voetbalvereniging Achilles. Maar toen vanaf 3 mei 1942, Joden geen lid meer mochten zijn van een sportvereniging moest hij noodgedwongen stoppen. Het werd voor hem zelfs verboden op het veld te komen.

Omdat zij te veel contact zouden hebben met de Joden in Westerbork, werd er in Drenthe al in maart 1942 op aangedrongen dat de Joden afgevoerd moesten worden.

Hoewel het leven voor de Joden in Assen net als in de rest van Nederland steeds moeilijker werd, gold voor de Joden in Drenthe een extra dreiging. Omdat zij te veel contact zouden hebben met de Joden in Westerbork, werd er hier al in maart 1942 op aangedrongen dat de Joden afgevoerd moesten worden. Dit geschiedde voor Co op 18 augustus 1942. Al na zes dagen Westerbork werd hij op transport gesteld naar Auschwitz. Bijzonder hierbij is, dat hij vrijwillig ging.

Bij zijn aankomst in Auschwitz werd hij samen met 231 mannen en 38 vrouwen te werk gesteld. De exacte datum van zijn overlijden is onbekend, maar zal uiterlijk 30 september 1942 zijn geweest. Naast Co, werden ook zijn ouders in Auschwitz vermoord (12 oktober 1942). Alleen de zus van Co van Tijn overleefde de oorlog.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.