Betje Elkerbout-Boemendaal

Betje is het derde kind van Benjamin Bloemendal en Pietje Mendels. Zij werkt op het kantoor van de algemene handels- en kantoorbediendenbond Mercurius en is lid van de jeugdbond. Zij houdt van kamperen en toneelspelen. In 1936 leert zij Jo Elkerbout kennen in Zeist. Beiden verblijven in een sanatorium. Betje is overspannen en Jo herstellende van tuberculose.

Betje Elkerbout-Boemendaal

Voornaam
Betje
Achternaam
Elkerbout-Bloemendaal
Geboortedatum
01 juli 1916
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
28 november 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Op 27 oktober 1937 treden Betje en Benjamin in het huwelijk en gaan wonen aan de Prins Bernhardstraat 45 in Gorinchem (deze naam wordt tijdens de oorlog gewijzigd in Burgemeester de Langestraat.) In 1938 wordt hun dochter Reina geboren en in augustus 1940 hun zoontje Benjamin.

De oorlogsjaren betekenen veel spanning voor Betje. Haar hele familie woont in Amsterdam en zij probeert ze zoveel mogelijk te helpen. Een aantal vrienden en familieleden vindt een onderduikadres bij haar in de buurt. In 1943 komen haar moeder Pietje en haar zuster Janny in Gorinchem onderduiken.

De meeste van Betjes broers en zussen zijn dan al afgevoerd en dit lot treft ook Pietje en Janny. Op 23 juli 1943 worden zij na verraad naar Westerbork gebracht en vandaar naar Auschwitz, waar zij direct bij aankomst op 27 augustus worden vergast.

De oorlogsjaren betekenen veel spanning voor Betje. Haar hele familie woont in Amsterdam en zij probeert ze zoveel mogelijk te helpen.

Dan worden Betje en Jo gearresteerd en overgebracht naar het hoofdbureau van de gemeentelijke politie Rotterdam, de Haagseveer. Als reden van hun arrestatie staat vermeld 'Jodenbegunstiging'. Op het opnamebriefje van Betje wordt een grote J gezet. In augustus 1943 wordt zij opgenomen in het Zuiderziekenhuis. Gemengd gehuwd en zwanger hoopt zij op tijd papieren te krijgen om vrijgelaten te worden. Op 25 januari 1944 wordt haar derde kind Marjan geboren, genoemd naar haar zuster Marianne. Een bijzonderheid is dat de naam Marianne niet wordt toegestaan vanwege de vrijheidsbetekenis. Op 1 maart 1944 gaat zij naar kamp Westerbork en vandaar zonder haar baby Marjan op 23 maart 1944 naar Auschwitz. Betje overlijdt in Auschwitz aan de gevolgen van uitputting en dysenterie.

De baby wordt een paar dagen na haar vertrek uit kamp Westerbork opgehaald door familie en overleeft de oorlog. Ook haar andere kinderen overleven. Betjes man, Jo Elkerbout, wordt op transport gesteld naar Vught, Amersfoort en Duitsland en weet in 1945, een paar maanden voor de bevrijding, uit het kamp te ontvluchten. ook hij overleeft de oorlog.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.