Rendert de Poel

Rendert de Poel is geboren te Grijpskerk op 24 april 1908 als zoon van Johannes de Poel en Fenje de Vries. Rendert was leerling van de Christelijke HBS in Groningen. Zijn naam staat op de herdenkingsplaquette die tegenwoordig in het trappenhuis van het Wessel Gansfort College hangt. Ten tijde van de oorlog was hij getrouwd met Trijntje Sleeboom, geboren in Delfzijl op 26 februari 1913. Ze woonden in Borger, waar Rendert directeur was van het Districts-Arbeidsbureau te Borger, wat een bijkantoor was van het Gewestelijk Arbeidsbureau te Emmen. Rendert had in het leger gediend en was nog reserveofficier bij de Landmacht.

                                                          

Rendert de Poel

Voornaam
Rendert
Achternaam
de Poel
Geboortedatum
23 april 1908
Geboorteplaats
Grijpskerk
Sterfdatum
20 september 1943
Sterfplaats
Assen

Anne Rutgers uit Stadskanaal die al langer verzetsactiviteiten ondernam besprak met enkele anderen het idee om bevolkingsregisters te vernietigen om zo mogelijke werkkrachten, onderduikers en Joden uit handen van de nazi’s te houden. Zo ontstond, vanwege diens functie, ook het contact met Rendert de Poel. Met hulp van de knokploeg Meppel vormden deze groep mannen knokploeg de Hondsrug. Deze verzetsgroep bood in georganiseerd verband vanaf het voorjaar van 1943 hulp aan onderduikers, bereidde aanslagen voor en voerde ze uit.

'Hij rukte velen uit vijands greep wij wijden onze redder dit teeken.'

Al na korte tijd ging het fout. Na een aanslag op het gemeentehuis van Exloo werden enkele mannen opgepakt en na zware verhoren volgden al snel meer arrestaties. Rendert de Poel werd op 5 augustus 1943 gearresteerd. Als leider van het districtsbureau in Borger ging hij elke week één keer naar Emmen voor overleg. Die dag werd hij daar opgewacht en overgebracht naar de gevangenis in Assen. Samen met negen andere verzetsstrijders werd hij op 20 september 1943 gefusilleerd op het Witterveld te Assen, in de avondschemering in het licht van autokoplampen.

Daarna zijn de mannen in vrachtwagens geladen en naar kamp Westerbork gebracht waar ze gecremeerd zijn. Nadat ze gecremeerd waren, zijn de resten achter het crematorium begraven. De stoffelijke resten zijn na de oorlog gevonden en na overleg met familie zijn ze later opnieuw op dezelfde plek begraven in het Verzetsgraf met daarop hu n namen. Ook in Borger is er een monument voor Render de Poel In een muurtje is een plaquette met de tekst ‘In memoriam Rendert de Poel gefusilleerd 20 september 1943, hij rukte velen uit vijands greep wij wijden onze redder dit teeken.'

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.