Robert Wolf

Robert Wolf werd geboren op 7 juli 1922 in Frankfurt. Zijn moeder is jong overleden. Vader Otto Wolf vond het met de opkomst van de nazi’s veiliger om zijn zoon Robert naar Nederland te sturen. Zelf bleef hij achter in Berlijn. Hij overleefde de oorlog niet.

Robert Wolf

Voornaam
Robert
Achternaam
Wolf
Geboortedatum
06 juli 1922
Geboorteplaats
Frankfurt am Main

Quakerschool in Eerde

Op 13 september 1936 arriveerde de kort daarvoor 14 jaar geworden Robert op de Quakerschool in Eerde. Na een paar jaar rondde hij zijn studie af en ging werken. Zijn baas was Jan de Groot die een zagerij en speelgoedfabriekje had in Vroomshoop. Toen Robert in 1942 besloot te vluchten kreeg hij van schooldirecteur Hermans een adres in Zwitserland. Van Jan de Groot kreeg hij Duits geld en een slaapplaats.

Kort voor de bevrijding moest Robert bij de ontruiming van dat kamp op dodenmars

Hij werd vlak over de grens door de Gestapo opgepakt en werd naar een gevangenis in Nordhorn gebracht. In januari 1943 kwam hij naar de gevangenis van Osnabrück en daarna gedeporteerd naar Auschwitz. Kort voor de bevrijding moest Robert bij de ontruiming van dat kamp op dodenmars en kwam via Stutthof, Stuttgart, luchthaven Echterdingen in Ohrdruf, een satellietkamp van Buchenwald. Op 3 april 1945 werden de gevangenen in de richting van Tirol gestuurd. Robert Wolf ontsnapte en werd opgevangen door een boer die hem verborg tot de bevrijding. Hij keerde terug naar Nederland en op 18 mei 1945 was hij weer terug op Eerde om aan te sterken. Robert Wolf overleed in 2007.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.