Max Turteltaub

Max Turteltaub werd op 8 juni 1925 in Dortmund geboren. Van huis uit kreeg hij een vrome joodse opvoeding. In de jaren dertig zat hij in een vroom kindertehuis bij dr. Rothschild in Dinslaken, Duitsland. Na allerlei avonturen kwamen Max en zijn broer Benno in Loosdrecht terecht. In het Paviljoen Loosdrechtsche Rade verbleef een groep Duits-sprekende joodse jongeren die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren.

Max Turteltaub

Voornaam
Meier (Max)
Achternaam
Turteltaub
Geboortedatum
08 juni 1925
Geboorteplaats
Dortmund
Sterfdatum
16 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Max en zijn broer Benno regelden de sjabbatdiensten in Loosdrecht. Ook hadden ze veel aandacht voor het vasthouden aan een streng kosjere huishouding. Bij overtredingen kon Max echt woest worden. Voor de sjabbatdiensten kregen ze een torah-rol te leen uit Hilversum. Max zorgde ervoor dat de rol werd teruggebracht, voor de onderduik. Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden. Max zat ondergedoken in het huis van een pastoor. Er was daar een schuilplaats onder de grond.

Voor de sjabbatdiensten kregen ze een torah-rol te leen uit Hilversum.

Er werd gewaarschuwd dat er een razzia kwam. Om de onderduikgevers niet in gevaar te brengen, liepen Max en zijn broer Benno het huis uit. Ze zaten achter een dam. Na een poosje ging Max kijken of het al veilig was. Benno zag Duitse vrachtauto’s rondrijden met grote schijnwerpers en zag in die lichtbundels een schaduw. Waarschijnlijk was dit zijn broer die zo gevangen werd. Benno zag hem nooit weer. Max werd op 10 juli 1943 binnengebracht in kamp Westerbork waar hij als strafgeval opgesloten zat in barak 67. Drie dagen later ging hij op transport met het achttiende transport van Westerbork naar Sobibor. Direct na aankomst op 16 juli 1943 werd hij net als alle andere gedeporteerden in Sobibor vermoord. Hij was toen net 18 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.