Max Salomon Vet en Anna Jacoba Vet-Pinto

Leerlingen van Atheneum 6 van het Marne College te Bolsward maakten voor hun eindexamen in 2011 een profielwerkstuk over onderduikers in de omgeving van Bolsward. De opdrachtgever hiervoor was het Herinneringscentrum kamp Westerbork.

Max Salomon Vet, geboren op 17 januari 1902 te Zaandam, woonde voor de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin aan het Raphaelplein 91-I in Amsterdam. Hij trouwde op 4 december 1930 Anna Jacoba Pinto, geboren op 26 augustus 1907 te Amsterdam. Het echtpaar kreeg twee dochters: Bernardine Jacoba (Bernie), geboren op 9 november 1931, en Jacoba, geboren op 14 februari 1934.


Anna met dochter Bernie

Max Salomon Vet en Anna Jacoba Vet-Pinto

Voornaam
Max Salomon
Achternaam
Vet
Geboortedatum
17 januari 1902
Geboorteplaats
Zaandam
Sterfdatum
19 september 1969
Sterfplaats
Amsterdam

De vader van Max Salomon Vet was Barend Vet. Hij trouwde op 18 oktober 1900 op 36-jarige leeftijd met Bernardine Isaac. Barend was winkelier en sigarenfabrikant te Zaandam. Het echtpaar begon op de Czarinastraat 9, maar betrok in mei 1901 een sigarenwinkel op de Gedempte Gracht 22 in Zaandam. Dit was het adres waarop Max Salomon geboren werd.

Anna, met de dochters Bernie en Jacoba

Max Salomon Vet, Anna Jacoba Vet-Pinto en hun dochters Bernie en Jacoba overleefden de oorlog.

Tijdens de oorlog dook het gezin Vet-Pinto onder bij de familie M. Bergstra, wonende Abbega 7 in Abbega. Waarschijnlijk betreft dit Meinte Bergstra, geboren in Abbega in 1904, en zijn vrouw Hiltje Bergstra, geboren in IJlst in 1905. Dit echtpaar trouwde in 1931. Meinte en Hiltje hebben na de oorlog beiden het Verzetsherdenkingskruis ontvangen.

 Max met Bernie

                   Bernie

Jacoba

Abbega, een dorpje in Friesland, herbergde veel onderduikers. Door de moeilijke bereikbaarheid van het dorp en van het naastgelegen gehucht Abbegaaster Ketting was dit een ideale schuilplaats. Het lag naast de Bolswarder Vaart en had enkel wat modderpaadjes, verscholen arbeidershuisjes en boerderijen. Ook kon men het van verre al zien als er iemand het dorp naderde. Tevens was er een ingenieus alarmsysteem in werking gesteld: met een elektrische bel waarschuwde men elkaar en elke nacht stonden twee onderduikers op wacht. Maar ook was de landwacht erg actief in Abbega, sommigen van hen waren ‘Schalkhaarders’, dat wil zeggen politiemensen die in Schalkhaar een Duitse opleiding hadden ontvangen.

Max Salomon Vet, Anna Jacoba Vet-Pinto en hun dochters Bernie en Jacoba overleefden de oorlog. Max Salomon overleed op 19 september 1969, zijn vrouw Anna Jacoba op 26 april 1986.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.