Justus Hoek

Justus Hoek is geboren op 25 augustus 1927 in Amsterdam. Hij was de zoon van bedrijfsleider/textielagent Henri Hoek (7 april 1889, Vorden) en Betje Aptroot (26 januari 1899, Leek). Justus had een zus, Rini (1922) en een broer, Maurits (1923). Het gezin woonde in Amsterdam aan de Euterpestraat 163 boven.

Justus Hoek

Voornaam
Justus
Achternaam
Hoek
Geboortedatum
25 augustus 1927
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
08 maart 1945
Sterfplaats
Woeste Hoeve, Apeldoorn

Justus was oud-leerling van de 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam. Als Johan van der Haag, geboren 2 juli 1927 te Den Helder, zat Justus ondergedoken bij de familie Paulussen in Dalfsen. Hij is op zaterdagavond 18 november 1944 gearresteerd toen hij op bezoek was bij de burgemeester van Dalfsen. Justus werd gevangengezet in het Huis van Bewaring in Zwolle. Bij een vergeldingsactie in maart 1945 is hij bij Woeste Hoeve doodgeschoten.

De grootste groep werd vermoord bij de buurtschap Woeste Hoeve. Justus was met zijn 17 jaar de jongste, de oudste was 75 jaar.

Op de avond van 6 maart 1945 werd bij de Woeste Hoeve, nabij Apeldoorn, een aanslag gepleegd waarbij SS-Obergruppenführer Rauter zwaargewond raakte. Als vergelding voor de aanslag werden op donderdag 8 maart 1945 op verschillende plaatsen in het land bij elkaar ongeveer 300 mannen, voornamelijk verzetsmensen, geëxecuteerd. De grootste groep werd vermoord bij de buurtschap Woeste Hoeve. Uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn werden 117 mannen gehaald. Justus Hoek was met zijn 17 jaar de jongste, de oudste was 75 jaar. Allemaal werden ze eerst naar de SD-Dienststelle in Apeldoorn gebracht. Met zeven bussen werden de gevangenen in colonne 's morgens vroeg naar Woeste Hoeve gebracht. In groepen van 20 gevangenen per keer werden ze lopend vanaf de herberg Woeste Hoeve naar een grasveldje langs de weg naar Hoenderloo gebracht waar de executie plaats had. Het ging snel. Elke 5 minuten werd een nieuwe groep gehaald. De lichamen werden ter afschrikking langs de weg gelegd. Voorbijgaande fietsers werden gedwongen af te stappen en te kijken.

Later die dag zijn de slachtoffers naar begraafplaats Heidehof bij Apeldoorn gebracht en in een massagraf begraven. Kort na de bevrijding zijn de lichamen opgegraven en geïdentificeerd. Sommigen hebben daar een blijvend graf gekregen terwijl anderen later zijn herbegraven op het Nationaal Ereveld bij Loenen of elders. Op de plek van de executie is nu een monument met daarop de namen van de slachtoffers ( https://www.monumentwoestehoeve.nl/) Justus werd aanvankelijk begraven aan het Woeste Hoevelaantje op begraafplaats Heidehof. Op 2 november 1982 werd hij herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.

In de 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam, de school waar Justus leerling was, is een plaquette aangebracht waarop zijn naam en ook de naam van zijn zus staat vermeld.

 

 

Rini Elsa Hoek kwam op 29 juni 1943 aan in kamp Westerbork en vertrok nog diezelfde dag naar Sobibor waar ze direct bij aankomst werd vermoord. Hun ouders Henri en Betje kwamen op 29 oktober 1943 vanuit de strafgevangenis in Scheveningen als strafgevallen in barak 67 van kamp Westerbork terecht. Op 8 februari 1944 werden beide gedeporteerd naar Auschwitz. Henri en Betje Hoek zijn daar direct na aankomst vermoord. Hun zoon Maurits overleefde de oorlog in onderduik.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.