Heinz Wild

Heinz Wild is geboren op 22 december 1902 in Wenen. Vanaf 1916 woonde hij in Mainz. Hij voltooide een opleiding tuinieren en daarna de lerarenopleiding in Rudolstadt (Thüringen). Hij was leraar in de vrije schoolgemeenschap Wickersdorf en ging in 1931 naar de Odenwald-school. Daarna vond hij een vaste positie in de Thüringer schooldienst, waaruit hij werd verwijderd na de machtsovername door de nazi's.

Heinz Wild

Voornaam
Heinz
Achternaam
Wild
Geboortedatum
21 december 1902
Geboorteplaats
Wenen

Heinz vertrok daarop naar Nederland en kwam terecht in Ommen. Op gebouw ‘de Esch’ van de Quakerschool in Eerde werd hij als leraar benoemd vanaf maart 1934. Hij gaf de vakken Duits, Godsdienst, Lichamelijke Opvoeding en Muziek en werkte er ook als tuinman.

De Quakerschool in Eerde

Heinz probeerde vrijgesteld te worden van vervolging door aan te tonen dat hij half-Joods was en hoefde daarom niet naar Vught toen de Joodse leerlingen van de Quakerschool op 10 april 1943 naar dat kamp vertrokken. Toen hij zich later alsnog naar Westerbork moest begeven, werd hij gered door Laura van Honk, een vastberaden Quaker die hem toen hij klaar stond om in de trein te stappen op het laatste moment meetrok: “Je gaat met mij mee!” Ze nam hem mee naar haar appartement, maakte de verplichte Jodenster los en verborg de leraar uiteindelijk een half jaar lang in een schuur. Later ontving Heinz papieren die hem classificeerden als 'Halb-arier' en daarmee was hij voorlopig beschermd.

Toen hij zich later alsnog naar Westerbork moest begeven, werd hij gered door Laura van Honk die hem toen hij klaar stond om in de trein te stappen op het laatste moment meetrok: “Je gaat met mij mee!”

Na de oorlog kreeg hij het dagboek van zijn leerling Klaus Seckel, die de oorlog niet overleefde, in handen. Hij besloot samen met Otto Reckendorf dit dagboek uit te geven. In 1950 publiceerde Wild voor het eerst delen van de zeven dagboeken, zonder te weten dat de ouders van Klaus Seckel het concentratiekamp Theresienstadt hadden overleefd. Uit berichten in de media hoorden ze van het bestaan van de dagboeken van hun zoon en stopten de uitgave. Ze stemden uiteindelijk in 1961 in met een nieuwe publicatie. Heinz Wild keerde terug naar de Quakerschool en werkte daar tot de sluiting van de school. In 1952 ging hij terug naar Duitsland en werkte als leraar en later als rector in Frankfurt. Op 6 april 1971 ging Heinz Wild met pensioen en een jaar later overleed hij.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.