Miep de Vrijer-Fierlier

Floris Keizer en Rick Jonker van het Ubbo Emmius in Stadskanaal beschreven in hun portret het leven van Miep de Vrijer-Fierlier die de kampen Vught en Westerbork overleefde.

Miep de Vrijer-Fierlier

Enkele jaren geleden ontving het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een uitgebreide briefcollectie waarin de oorlogsbelevenissen van de zussen Miep en Bep Fierlier centraal staan. Mietje 'Miep' Fierlier werd geboren op 28 september 1909 in Rotterdam. Met haar niet-Joodse echtgenoot Cornelis 'Dick' de Vrijer (1908) woonde Miep daar aan de Straatweg 62. Dochter Mary werd begin jaren dertig geboren.

Vanwege vermeende verzetsactiviteiten werden Miep en Dick in 1943 opgepakt en naar kamp Vught overgebracht. Waar Dick al snel weer werd vrijgelaten, moest Miep vanwege haar Joodse achtergrond in het kamp blijven. Uit de brieven aan haar echtgenoot en zus, die vanaf juli 1942 met haar man Levie Haagman in kamp Westerbork verbleef, bleek dat Miep het in Vught zwaar had. Zo was ze betrokken bij het ‘bunkerdrama’; een vergeldingsmaatregel tegen een aantal vrouwen die bij de kampcommandant hadden geprotesteerd tegen de behandeling van één van hen. Commandant Grünewald liet als vergelding 74 vrouwen in een cel van negen vierkante meter zonder ventilatie gedurende veertien uur opsluiten. Onder hen Miep Fierlier. In tegenstelling tot tien andere vrouwen, overleefde Miep ternauwernood het drama.

Het bunkerdrama

Commandant Grünewald liet als vergelding 74 vrouwen in een cel van negen vierkante meter zonder ventilatie gedurende veertien uur opsluiten. Onder hen Miep Fierlier. In tegenstelling tot tien andere vrouwen, overleefde Miep ternauwernood het drama.

In juni 1944 werd Miep naar kamp Westerbork vervoerd waar zij herenigd werd met haar zus, zwager en nichtje Clara. In Westerbork schreef ze regelmatig brieven naar haar man waarin ze over het dagelijks leven in het kamp berichtte – ze raakte bijvoorbeeld bevriend met de Oostenrijkse oud-profvoetballer Ignatz Feldmann – maar ook vroeg om pakketjes met voedsel en andere spullen. Na aankomst werkte Miep een tijdlang als schoonmaker in het kampziekenhuis.

Op 18 mei 1945 ontving Miep Fierlier van de kampautoriteiten haar ontslagbrief. Met haar zus en schoonfamilie vertrok ze via Apeldoorn naar Rotterdam.

Miep de Vrijer-Fierlier overleed begin februari 1994 op 84-jarige leeftijd in Amsterdam.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.