Marion Beyer

Op de dag van haar geboorte schrijven Hans Herman Beyer (1906) en zijn vrouw Anita Beyer-Samter (1913) een eerste bericht in het pas aangeschafte kinderboekje van hun dochter Marion (1937). Het is het begin van een lange reeks van verhaaltjes en anekdotes over en door Marion Beyer die pas in 1951 stoppen.

Marion Beyer

Het kinderboekje van Marion Beyer verteld het verhaal van een Joods gezin dat uit Duitsland moet vluchten, zich in Nederland vestigt, de eerste oorlogsjaren in Arnhem en Eindhoven doormaakt en eind januari 1942 in kamp Westerbork terechtkomt. Door de functie van vader Hans als dienstleider van de industriesector van Westerbork, weet familie tot de bevrijding van transport gevrijwaard te blijven.

Het kinderboekje van Marion bestaat uit talloze beschrijvingen over het leven in kamp Westerbork. De berichten over haar eerste schooldag en het vieren van een sinterklaasfeest, de talloze foto’s en de bijdragen van bekende kamptekenaars als Leo Kok en Werner Löwenhardt, schetsen een bijzondere beeld van een opgroeiend kind in een Nederlands concentratiekamp.

In 2014 is het kinderboekje van Marion Beyer door een vriendin van Marion aan kamp Westerbork geschonken.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.