Mina van Oosten-Hiegentlich

Mina van Oosten-Hiegentlich werd geboren op 14 januari 1872 in Assen in een familie van slagers. Ze was het oudste kind in een gezin van twaalf. Haar vader was Israel Hiegentlich, haar moeder Sara Lezer. Zes van de twaalf kinderen in dit gezin stierven al bij de geboorte of in hun eerste levensjaar. Geen van de overige zes kinderen, en evenmin hun partners, zouden de oorlog overleven.

Mina van Oosten-Hiegentlich

Voornaam
Mina
Achternaam
van Oosten-Hiegentlich
Geboortedatum
13 januari 1872
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
02 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Mina was getrouwd met Alexander van Oosten. Alexander was koopman. Ze kregen drie zonen: Abraham (1898), Israel (1899) en Jonas (1905). Mina en Alexander woonden aan de Nieuwe Huizen 12. De meeste Joodse inwoners van Assen, waaronder Mina en Alexander zijn opgepakt op 2 oktober 1942. ’s Avonds na acht uur verscheen de Nederlandse politie met Duitse vrachtwagens. Het echtpaar is die avond van huis gehaald en waarschijnlijk naar het plein van de Noordersingelschool gebracht. Daar zijn ze opgehaald en naar kamp Westerbork gebracht. Diezelfde avond en de volgende dag werden in heel Nederland Joodse mannen, vrouwen en kinderen opgehaald en naar kamp Westerbork gebracht.

De meeste Joodse inwoners van Assen, waaronder Mina en Alexander zijn opgepakt op 2 oktober 1942.

Toen Mina en Alexander tussen 3 en 5 oktober 1942 werden ingeschreven in kamp Westerbork, waren er 17.000 mensen in het kamp en zat het overvol. Er was niet voldoende te eten voor al deze mensen en niet voor iedereen was er een bed. Veel mensen moesten zoeken naar hun bagage. Voor zieke mensen of kleine kinderen was er in oktober 1942 geen goede zorg in het kamp. Elke week vertrok er een trein met gevangenen naar de kampen in Polen.

Ook Mina en Alexander werden op transport gesteld naar Auschwitz, dat was op 30 oktober 1942. Ze werden daar op 2 november 1942 vermoord. Mina was toen 70, Alexander bijna 72 jaar. Hun zoon Abraham kwam in januari 1943 om in Auschwitz, de zonen Israel en Jonas hebben de oorlog overleefd.

Op de foto: Nieuwe Huizen te Assen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.